Buradaki sorunumuz... İletişim eksikliği...

Cool Hand Luke

1967 ABD yapımı dramatik film, özgün adı Cool Hand Luke (İng: Serinkanlı Luke) olan film Türkiye’de 1969 yılında “Parmaklıklar Arkasında” ismiyle gösterime girmişti. Senaryosunu Donn Pearce’ın 1965 tarihli aynı adlı kendi romanından Frank Pierson’la birlikte uyarlayıp yazdıkları filmi Stuart Rosenberg yönetmiş. 2005 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından “kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli” filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi’nde muhafaza edilmesine karar verilmiş.

Filmde otoritenin duyarsız ve katı doğruculuğu ile bu otoriteye karşı direnişin sembolü olmuş, kaybederken kazanan bir adamın çatışmasının hikâyesi anlatıyor. Bu alegorik hapishane filminde Paul Newman sinema tarihinin en unutulmaz otorite karşıtı anti-kahramanlarından birini canlandırmış. Aynı zamanda bu rol Newman’ın oyunculuk kariyerindeki en unutulmaz rollerinden birisi.

Filmde sık sık dinlere, otoriteye, muktedire ve egemenin doğurduğu mantıksızlıklara göndermeler var. Bu mantıksızlığa isyanın simgesi Paul Newman’ın canlandırdığı, sinmek bilmez Cool Hand Luke’tur. Otoriteye karşı her fırsatta sesini çıkarır, itiraz eder ve cezalandırılır. Bu itirazı bilinçli olarak yapmadığını, hatta otorite tarafından yenildiğini ancak yine de isyan etmenin bir mecburiyet olarak kendisinde ortaya çıktığını söyler. Bir nevi insanlık onurunun bunu gerektirdiğinden dem vurur.

Unutulmaz replikleri içinde barındıran filmin sanırım en iyi repliği; “What we’ve got here is… failure to communicate. Some men you just can’t reach. So you get what we had here last week, which is the way he wants it… well, he gets it. I don’t like it any more than you men.” repliğidir.

Filmdeki “Dragline” rolü için George Kennedy’ye En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü verilmiş. Film ayrıca ‘En iyi erkek oyuncu’, ‘en iyi müzik’ ve ‘en iyi uyarlama senaryo’ dallarında Oscar’a aday gösterilmiş.

Guns N' Roses

Use Your Illusion II, ünlü hard rock grubu Guns N’ Roses’ın dördüncü stüdyo albümü. Grubun ilk çift albümünden ikincisi. Albüm kapaklarının tasarımı ünlü tasarımcı Mark Kostabi’ye ait. Use Your Illusion II, I’den daha fazla satmıştır. Bu albüm ilk haftasında, 770,000 kopya ile Billboard Hot 100’de 1. sıraya girdi. Use Your Illusion II Albümü; Civil War, Knockin’ on Heaven’s Door ve Get In The Ring gibi şarkılar dolayısıyla diğerinden daha politik bir işçilik barındırır ve albümdeki hit parçalar da bu şarkılardır.

Civil War Şarkısını Spotify’da Dinlemek İçin Tıklayın

Atina Okulu

Atina Okulu (ya da İtalyanca Scuola di Atene), İtalyan ressam Raffaello Sanzio tarafından 1509-1511 yılları arasında yapılmış fresk. Atina Okulunda ana konu felsefe ve astrolojiyi ilahiyat ile bağdaştırmaktır. Fresk, Vatikan’da Stanza della Segnatura’da bulunmaktadır. Raffaello, ilk çağın anıtsal mimarisi içinde bir yanda idealist Platon’u öte yanda realist Aristo’yu resimlemiştir. Felsefi inançlarına paralel olarak Platon göğü, Aristo yeri gösterir. Ayrıca resimde Öklid’den, Diyojen’e kadar pek çok ilk çağ filozofu ve matematikçisi de yer almıştır. Mekâna yerleştirilen ana figürlerden olan Platon ve Aristo’nun etrafında bulunan diğer filozof ve bilim adamlarıyla kalabalık bir görünüm izlenmektedir. Platon figürü için uzun sakallarıyla Leonardo da Vinci, ön plandaki basamaklardan birinde kolunu mermer bir bloğa dayayarak oturmuş matematikçi Heraklitos için ise Michelangelo modellik yapmıştır. Raffaello’nun kendisi ise basamakların altında en sağda resmin dışına bakmaktadır.

Raffaello bu freskinde düşünürlere göre kendi yaşadığı 16. yüzyılda düşüncenin köreldiğini düşünen insanlardan biri idi. Düşüncenin körelmesini engellemek amacı ile bu freski yapıp insanlara sundu. Raffaello insanlara bu freski sunduktan sonra çoğu kişi freskin üzerinde hiç kafa yormadan değersiz olduğuna karar verdi. Ancak bunu yorumlayan felsefeciler Raffaello’nun ne anlatmak istediğini insanlara kendilerince anlattılar. Felsefecilerin çabalarından sonra çoğu insan bu fresk üzerinde düşünmeye başladı. Raffaello’nun bu çabası düşüncenin kendine göre körelmeye başlamasını engelledi. Bunun sayesinde yedi ana liberal sanattan unutulmaya yüz tutmuş birçok sanat tekrar ivme kazandı.

Sonuç

Guns N’ Roses’ın Use Your Illusion I ve II albümlerinin kapak resimleri Mark Kostabi adlı sanatçının bir eseridir. Raphael’in ünlü “The School of Athens” eserinden kopyalanarak tasarlanmıştır. Use Your Illusion II albümünün hitlerinden “Civil War” parçasının girişindeki “What we’ve got here is… failure to communicate…” ile başlayan konuşma, 1967 yapımı Oscar Ödüllü “Cool Hand Luke” filminin en güzel sahnelerinden birinde geçen o meşhur replikten alınmıştır…

1509-1511 yılları arasında yapılmış bir fresk, 1967 yılı yapımı bir sinema filmi, 1991 yılında çalışılmış bir tasarım, kaydedilmiş bir şarkı… İnsanlığın var olduğu günden bu yana sanatın ilkel ve modern bir şekilde tüm insanlara sunulmasından olsa gerek İnsanoğlunun kimi zaman bir mağara duvarına çizdiği resimlerle, kimi zaman bir kaya parçasına nakış gibi işlediği figürlerle, kimi zaman bir antik tiyatroda sergilediği gösterilerle ve zamanımızda ise alabildiğine çeşitlilikle insanların izlenimine ve hizmetine sunulan sanat, içinde bulunduğu her çağda tüm dünyada insanlığın dikkatini üzerine çekmeyi başarmış ve insanların önde gelen uğraşları arasında yerini almıştır.

Sanat, evrensel bir dil olarak zamandan ve mekandan bağımsız değerlendirildiğinde ortaya çıkan çeşitliliğin büyüleyiciliği fikirlere de yansır. Anlatılmak istenen ve çıkış fikri ne olursa olsun, çok farklı dallarda çok farklı tekniklerle oluşturulmuş eserlerde elle tutulur benzerlikler veya etkileşimler olacaktır bu kaçınılmazdır. Bir parçası birebir kopyalansa bile; hikayesi, fikri, anlamı, türü, tekniği farklılaşır verdiğim örneklerde olduğu gibi… Hatta hissettirdiği duygu da hangi duyu organımıza hitap ettiği de değişir. Sanat; Bir propaganda aracı olarak kullanılmış olsa da aynı görsele, aynı sese, aynı kokuya farklı anlamlar yüklenebilir veya her birimizde farklı anlamlar hisler kazanabilir…

Nitekim, Sanat Evrenseldir… ve asıl  sorunumuz… İletişim eksikliği…

Sanatçıya ve evrensel sanata yakışan, insana, doğaya ve evrensel değerlere sevgi ile yaklaşmaktır…